Ny delfakturering – men inte den sista!

Idag skickade vi ut totalt 426 nya fakturor på 3000 kronor styck, med 14 dagars betalningstid. Varför då, undrar många, skulle inte sista fakturan komma när nätet var färdigställt så vi visste vad slutsumman landade på?

Jo, det var originalplanen i januari när grävningen drog igång och vi började skicka ut avtal och fakturor. Nu visade det sig att den planen inte fungerade i verkligheten.

Dels var många sena in med avtalen.

Eftersom vi behöver avtalet för att kunna fakturera dröjde även fakturorna.

Nät fakturorna väl skickats ut dröjde många med att betala. Första juni hade vi exempelvis flera hundratusen kronor i förfallna fordringar mot medlemmarna.

Samtidigt har valet av kommunikationsoperatör dragit ut på tiden, och därmed också föreningarnas momsregistrering och möjlighet få momsen återbetald. (Vi för nu förhandlingar med en annan kommunikationsoperatör – alltså den som driftar det öppna nätet och har en plattform för bredbandsleverantörer att erbjuda sina tjänster på. Vad sägs om att kunna välja Telia som operatör? Många har efterfrågat det, och det kan bli verklighet).

Och samtidigt har fakturor för grävning, slang, skåp och annan utrustning fortsatt att rulla in.

Kort sagt så har vi nu ett problem med kassaflödet, det vill säga vi får inte in pengar tillräckligt snabbt för att kunna betala de utgående fakturorna. Därför tog vi ett beslut att fakturera samtliga delbetalning 2 vi ännu inte gjort, plus ytterligare en ny delbetalning innan slutfakturan, på 3000 kronor.

Totalt innebär det att alla medlemmar nu fakturerats 14.000 kronor av de 16.000 vi uppskattade kostnaden till enligt kalkylen i januari. Börje-Net har nu utskickade men ej ännu betalda medlemsfakturor på 2,5 miljoner kronor, som ska vara inne senast 1/7. Betalar ni alla som ni ska löser det likviditetsproblemen, och ger oss möjlighet att i lugn och ro slutredovisa den färdiga kanalisationen till Länsstyrelsen, och då få utbetalt de 3,7 miljoner kronor i stödpengar som ligger och väntar på oss.

Men vadå, varför ska vi betala en massa pengar i förskott till föreningen innan nätet är klart, kanske vän av ordning undrar. Ja, hade vi varit ett kommersiellt företag så hade vi naturligtvis fått fakturera i efterskott. Men nu är Börje-Net faktiskt en ekonomisk förening, där medlemmarnas insatser är det som finansierar huvuddelen av nätet. Det, plus en sjujäkla massa arbete från oss i styrelsen, som vi aldrig kommer kunna få ersättning för. Så ja, det är pengarna i förskott som gäller, och ett glatt leende nu när hela bygden framtidssäkras! 😉

Till sist en kort lägesrapport. Vi har nu hunnit ungefär en mil in på sträcka öst (eller norr, som den heter på fiberkartan), och har ungefär 3,5 mil kvar att gräva. Just nu avverkar vi sträckan Gränby-Husbyborg, för att sedan vända och gräva Gränby-Åkerby. Beräknas klart under sommaren. I höst blåser vi fiber, och innan snön faller är vi i drift.

/Anders Nyman, Börje-Net

P.S. Har ni 3000 kronor över, betala gärna den sista fakturan imorgon.