Etapp Krycklinge

Under 2019-2020 utvidgar vi Börje-Net i området norr om Bälinge och Lövstalöt, från Gysta upp till Skuttungeby, med utliggare till Eke, Björken, Pinbo med flera. Här är en karta över området:

** SENASTE UPPDATERINGARNA **

2/3 2021: Krycklingeetappen är nu klar och under våren kommer vi jobba med återställning. Har du tips på ställen som behöver åtgärdas så maila till info@borje.net.

4/9 2020:Nu är vi inne på slutspurten! Just nu gräver vi stam till Björken, Jobsvall och Pinbo. Telias gruppavtal för er som beställt det kommer starta 1/11, och vi räknar med att alla anslutningar kommer vara i drift till dess.

25/6 2020: Noden i Krycklinge är nu i drift! Under den kommande veckan kommer vi köra stenhårt med installationer, så att det 60-tal som har fått startdatum 1/7 blir klara. Vi räknar med att alla i Gysta, Skuttungeby, Skuttunge-Eke, Södra Krycklinge är klara i augusti. Björken, Jobsvall, Pinbo ska vara klara under oktober.

24/2 2020: Tomtgrävningar i Björken är i full gång, liksom delar av stammen i området. Längs huvudstråken ner mot Eke pågår det sista av ihopknytningen av stammen. Så fort det är klart kommer vi blåsa fiber och hoppas kunna påbörja svetsningen efter påsk, parallellt med installationer i husen. Inom kort kommer vi gå ut med avtal för Telias populära gruppavtal – vi satsar på digital signering via Börje-Nets nya medlemssidor för att göra det hela så snabbt och smidigt som möjligt. Mer information kommer via mejl.

31/1 2019: Det kom tydligen tre gånger så mycket nederbörd som normalt under hösten. Inte konstigt att vi körde fast på åkrrana och körde sönder trädgårdarna när vi försökte gräva tomter. VI håller tummarna på att det torkar upp under januari, och att det kommer lagom med tjäle.

28/11 2019: En regnig och lerig höst har gjort att grävningen av stammen, från Skuttungeby ner förbi Eke, Södra Krycklinge och fram till Gysta, dragit ut på tiden. Tack vare god hjälp från Hagby Entreprenad från Skuttunge är däremot de flesta tomtgrävningar klara längs sträckan.
Vi hoppas fortfarande kunna knyta ihop stammen innan årsskiftet. Det återstår en sträcka åker, och ett antal tryckningar under vägar. När de är klara kan vi placera noden, börja blåsa fiber i stammen och fram till hus, och göra installationerna i husen.

24/9 2019: Nu har vi (tyvärr) varit tvungna att skicka en faktura på årsavgiften i föreningen. Vi hade hoppats ha åtminstone delar av nätet i drift innan, men det ligger fortfarande ett par månader bort. Årsavgiften är till för att täcka föreningens administrativa kostnader och något vi måste ta ut, även av de som inte hunnit få en fiberanslutning än. Om det är någon tröst så betalade vi i orginaletappen av Börje-Net också två årsavgifter – då på 500 istället för 300 kronor per år – innan nätet blev färdigt.

1/9 2019: Arbetet med tomtingrävningar har löpt på under sommaren, frn Gysta och upp genom Södra Krycklinge. Just nu försöker vi hinna med så mycket stam som möjligt, medan åkrarna är nyskördade och fiberplöjningen kan gå som snabbast. Vi har beställt anslutning av nätet från Telias telestation i Skuttungeby, men ännu inte fått något datum då vi kan få tillgång. I allra bästa fall kan vi deltända mittendelen av Krycklingeetappen innan årsskiftet.

12/6 2019: Vi är denna vecka på plats i Gysta och pratar med hus- och markägare hur fiberdragningen ska gå, både utanför och i tomtmark fram till husen. Vi kommer äntligen påbörja grävningarna kommande vecka.

12/4 2019: Telias tänkta fibernät norr om Skuttungeby överlappar delvis vårt Krycklingeområde. Vi för just nu en dialog med Telia, och hade igår möte med Länsstyrelsen och Region Uppsala. Viktigast för både dem och oss är att vi undviker vita fläckar, där hushåll glöms bort. Beroende på hur diskussionerna går hoppas vi inom ett par veckor påbörja arbetet på plats.

11/3 2019: Nu har vi haft ett givande möte med markägarna i Södra Krycklinge, där vi svarade på frågor om fiberdragningen och hur vi planerar att gå. Samtidigt försöker vi ta de sista utliggarna i Forkarbyetappen, så snart vädret tillåter.

15/10 2018: Arbetet med utbyggnaden av Börje-Net runt Forkarby med omnejd börjar äntligen gå mot sitt slut. Vi har den senaste veckan blåst all stamfiber till noden, och kommer från denna vecka börja svetsa ihop nätet, ta noden i drift, och börja aktivera anslutningarna. Det återstår en del arbete, och vi räknar med att som tidigast dyka upp på plats i Södra Krycklinge och inleda arbetet på plats i slutet av november eller början av december, om vädret tillåter.
* Uppdatering: Vi blev tvungna att köra Forkarby ända fram till jul, så inget Krycklinge i år.

7/5 2018: Nu har vi fakturerat insatsen i föreningen på 16 000 kronor, i hopp om att grävarbetet ska komma igång under sommaren. **
* Uppdatering: Det visade sig dock att etapp Forkarby drar ut på tiden och grävstarten skjuts på till slutet av året.

ANSLUTNING
Att ansluta sig kostar 21 500 kronor per anslutning (med ROT- och RUT-avdrag 20 050 kr), Till skillnad från kommersiella aktörer är Börje-Net en ekonomisk förening där medlemmarna äger nätet tillsammans. Huvuddelen av kostnaden (16 000 kronor) består av en insats i föreningen – det är alltså fortfarande medlemmens pengar.

Börje-Net har Teliaägda Zitius som kommunikationsoperatör, och därigenom möjlighet att erbjuda medlemmarna mycket förmånliga gruppavtal med Telias triple play, det vill säga bredband, tv och telefoni i ett paket. Det låga priset gör att det finns tusenlappar att spara varje år för en normal familj.

Den som inte önskar gruppavtalet kan fritt välja mellan ett stort antal operatörer och tjänster. Gemensamt är att bredbandet är billigare än över den gamla kopparlinan – för att inte tala om stabilare och rejält snabbare.

Idag erbjuder Zitius hastigheter på upp till 1 Gbit/s i nätet. Själva fibern klarar dock mycket högre hastigheter än så, vilket gör nätet framtidssäkert. Till skillnad från mobilt bredband finns inga begränsningar av hur mycket data som kan förbrukas, och det är alltid full fart.

I det beräknade priset (efter ROT-avdrag) ingår allt: Grävning fram till hus, håltagning och installation av medieomvandlare. Arbetet utförs av oss från bygden istället för externt upphandlade underleverantörer.

Hittills har cirka 120 anslutningar tecknats. Är du inte med finns fortfarande chansen till ordinarie pris innan arbetet färdigställs under våren 2020. Kontakta oss genast!

Vad vi behöver veta är:
Namn
Gatuadress
Fastighetsbeteckning
Epostadress
Telefonnummer

Har du fler än ett hus på fastigheten eller flera lägenheter som du exempelvis hyr ut? För en lägre kostnad än huvudanslutningen kan du få en separat fiber dit, vilket ger hyresgästen möjlighet till ett eget abonnemang. Ange i sådana fall hur många i intresseanmälan.

Mejla uppgifterna till info@borje.net.

Fiber till bygden!