Stor uppslutning på mötet

20141007_193515_460Igår fyllde vi salen i Idrottsgården i Börje när vi presenterade våra planer för fiberutbyggnaden i Börje. 150 kanelbullar försvann i ett nafs, och i skrivande stund har intresseanmälningar för 52 fastigheter lämnats in.

En kort sammanfattning:
Vi planerar att låta nätet vara öppet, det vill säga vi låser oss inte till någon operatör. Det har flera fördelar, bland annat att vi får bidrag från Länsstyrelsen till utbyggnaden, och att de anslutna fritt kan välja bland en rad operatörer och tjänster.

Annica från Telia Öppen Fiber berättade dels om nyttan med en snabb internetuppkoppling, och dels om den plattform hon säljer. På oppenfiber.se kan man läsa mer och se prisexempel.

Johan från Bynet, som är en av flera tänkbara företag vi kan anlita för projektledning av utbyggnaden berättade om hur de jobbade. Johan har även tagit fram en grov prisuppskattning. Om drygt 300 fastigheter ansluter sig här i Börje räknar vi med att kostnaden per fastighet ska hamna under 20.000 kronor. (Uppdaterat: Låga priser i offerter på grävning gör att vi sannolikt inte behöver så många  som 300 anslutna fastigheter för att komma under 20.000 kronor).

Ju fler som hoppar på, desto lägre blir förstås kostnaden för varje enskild. Därför är det viktigt att du som intresserad exempelvis pratar med dina grannar. Gränserna för fibernätet är ännu inte satta, så det finns goda möjligheter att påverka vart utbyggnaden ska ske.

Varför ska man investera i ett fibernät?
– Fiber är överlägset snabbt och ger möjlighet till framtida tjänster exempelvis dagens ADSL eller mobil bredband inte klarar av.
– Fiber ger dig – med rätt stor säkerhet – lägre månadskostnader på de tjänster du har idag.
– Fiber ökar värdet på din fastighet, vilket bland annat två mäklare med fastigheter till salu i Börje kunde berätta om.

De närmaste två veckorna vill vi ha in icke bindande intresseanmälningar från alla som är intresserade. Därefter sätter vi oss ned och räknar hur långt vi ska gräva, och till vilken kostnad det blir. Sedan presenterar vi erbjudandet för alla intresserade.

Du kan mejla din intresseanmälan till intresse@borje.net. Uppgifter vi behöver är:
Namn
Adress
Fastighetsbeteckning
Epostadress
Telefonnummer

Häsningar,

Anders Nyman