Etapp Skuttunge

2 juli 2021 – När får jag fiber?
Vi får ofta frågan När får jag fiber? och eftersom det är alldeles för många faktorer som påverkar fiberinstallationsarbetet så kommer vi nu att sluta med att gå ut med tidsplaner. Inte ens de stora aktörerna på fibermarknaden kan säga när de kommer vara klara och fördröjningar på flera år är inte ovanligt. Markavtal, markförhållanden, tillstånd och tillgång på material och specialkompetens är sådant som gör att det är nästan omöjligt att planera arbetet. De sista 15 procenten hushåll som saknar fiberanslutning i Sverige är också de som är kostsammast och svårast att ansluta. Flera av de stora leverantörerna har slutat att bygga ut på landsbygden eftersom det kostar 40 000-70 000 kronor per anslutning, vilket gör det för dyrt för de flesta hushållen. Istället är det hundratals lokala fiberföreningar, som Börje-Net, som med till stor del ideella insatser får ta ansvar för att det ska bli fiber på landsbygden. Nedläggningen av kopparnätet är i full gång och det gör att ännu fler vill ansluta sig med fiber. 5G-tekniken har långt kvar innan den är i funktion överallt och den kommer nog inte ersätta fiber. Har man inte bra 4G-täckning idag så kommer man troligen inte få bra 5G-täckning heller.

Vi kommer nu lägga all kraft på att jobba med installationerna och kommunicera med medlemmarna istället för att försöka göra tidsplaner för när det kommer bli klart. De flesta stamledningarna är nu klara i hela Skuttungeetappen. Noden, där alla anslutningar kopplas vidare mot Telia och internet, är installerad och i drift. Alla gruppavtal är registrerade så att de kan aktiveras direkt efter det att fiberinstallationen i respektive hus är klar. Under sommaren fortsätter vi med installationer i Elinge, Berg, Västerboda och sedan vidare i Örke och resten av etappen. Om du ser oss i ditt område får du gärna ställa frågor! Vi försöker även att lägga upp information på facebook.se/borjenet.

2 mars 2021
Alla som beställt fiber från Skuttunge kyrka och fram till Gärdet har fått fiber installerat före nyår. Vi kommer fortsätta mot Elinge och Örke så fort tjälen släpper.

*** UPPDATERING TIDSPLAN 26/6 2020 ***
Sedan arbetet med tomtgrävningar drog igång hösten 2019 är ett antal i ”byn”, dvs längs Elingevägen från skolan till samhällets slut blivit gjorda. Vi räknar med att dra upp stam från telestationen i Skuttungeby och tända dessa till 15/12 2020.

Elinge och Örke beräknas vara i drift till 1/7 2021, och resterande områden som Vännstarilund, Västerboda, Kättgrind, Åby, Rickberga och Djurhalsen beräknas vara klara kring årsskiftet.

*********

Med hjälp av lokala entreprenörer planerar Börje-Net att bygga ett fibernät i Skuttunge med omnejd, som ansluter till Börje-Nets pågående Krycklingeprojekt som tas i drift 2020.

Kartan nedan visar det huvudsakliga området med de adresser som har möjlighet att få fiber:

Genom ett samarbete med Telia kan vi erbjuda en anslutningskostnad på 25 000 kronor för de som väljer att teckna Telias paket med bredband, tv och fast telefon. Kostnaden för övriga är 29 000 kronor.

Planerad grävstart – om tillräckligt många anmäler sig – är hösten 2019, och driftstart för de första i slutet av 2020. Stora delar av grävningen kommer att skötas av grävare från Skuttunge, under överinseende av Börje-Nets entreprenör HAG-fiber AB.

Börje-Net är en medlemsägd fiberförening med i dagsläget omkring 800 medlemmar och över 14 mil färdigt fibernät. Föreningen har Teliaägda Zitius som kommunikationsoperatör (KO), och erbjuder både prispressade gruppavtal och öppen fiber med Zitius hela tjänsteutbud att välja mellan.

ERBJUDANDET I DETALJ:

Anslutning för medlem som samtidigt tecknar Telias gruppavtal: 25 000 kronor. Summan är en insats i den ekonomiska föreningen. Inga ROT/RUT-avdrag behöver göras.
Telias gruppavtal innebär bredband 250/100 Mbit/s, tv-paket Lagom samt fast telefon, för 399 kronor per månad. Bindningstid 60 månader. Router och tv-box ingår, inga startavgifter.

Anslutning för medlem som vill välja ett annat abonnemang: 29 000 kronor. Summan är en insats i den ekonomiska föreningen. Inga ROT/RUT-avdrag behöver göras. Medlemmen väljer fritt bland utbudet på Zitius portal zmarket.se när nätet är i drift.

Till båda alternativen tillkommer en årsavgift i Börje-Net ekonomisk förening, för nuvarande 100 kronor, samt en avgift för näthyra (som bekostar drift och underhåll) på f.n. 75 kronor per månad och anslutning.

Vill du ansluta dig? Är du inte säker på att just din adress ingår i området kan du anmäla dig via www.fibertillalla.se/

Här är ansökningsblanketterna:
Föreningens stadgar finns att läsa här >>
Medlemsansökan finns i pdf-format att ladda ner här >>
Skriv ut ansökan i två exemplar, skriv under, scanna och maila till info@borje.net.

Fiber till bygden!