Besparingar med fiber – räkneexempel

Följande inlägg är ett försök att räkna på hur mycket du kan spara med en anslutning till Börje-Nets fibernät. Hur mycket beror förstås på vilka tjänster du vill använda – du kan välja att ha bara ett bredbandsabonnemang, att också flytta över telefonin från kopparnätet, eller att även titta på tv över bredbandet.

Vi kommer att teckna avtal med Uppsalaföretaget IP-Only som kommunikationsoperatör. IP-Only tillhandahåller en plattform där tjänsteleverantörer – som Tele2, Com hem eller Boxer – kan erbjuda sina tjänster till dig som slutkund.

Företagen du kommer att kunna välja medan finns listade här:
www.uppsalastadsnat.se/serviceguide

Om du har koll på vad du betalar idag om du har bredband via telenätet (kopparnätet) ser du snabbt att priserna i fibernätet nästan alltid ligger långt under. Tele2, som finns i båda, tar exempelvis 348 kr/mån för sitt 8 Mbit bredband + bredbandstelefoni i kopparnätet men bara 248 kr/mån i fibernätet.

Förutom alternativen i IP-Onlys portal har föreningen möjlighet att teckna ett gruppavtal för de som önskar, med både bredband, telefoni och tv, så kallad ”triple play”. Rent konkret innebär det 100/10 Mbit bredband (100 Mbit/s när du laddar ner, 10 Mbit/s när du laddar upp), bredbandstelefoni och IP-tv med ca 20 kanaler. Kostnaden för detta paket är 300 kronor i månaden, vilket är mindre än halva priset än om delarna köps separat.

Bredband – räkneexempel
Om du ska titta på strömmande film via bredbandet (tex SVT Play, Netflix), lyssna på webbradio etc så rekommenderar exempelvis Telia att du har ett bredbandsabonnemang som klarar minst 8/Mbit/s i nedladdningshastighet.

Telia tar 329 kr/mån för sitt 8 Mbit/s abonnemang i kopparnätet. Sitt billigaste på 2 Mbit/s tar de 269 kr/mån för.

Billigaste bredbandet via fiber är som jämförelse Tyfon (195 kr/mån) och Bredband 2 (197 kr/mån). Då får du dessutom hastigheten 10 Mbit/s.

Per år innebär det en besparing på 1608 kronor för 8 Mbit, och 888 kr för 2 Mbit/s.

Teleabonnemang
Har du fast telefon via kopparnätet hos Telia kostar teleabonnemanget 165 kr/mån. Byter du till så kallad bredbandstelefoni får du ett bättre paketpris, 409 kr/mån eller 349 kr kr/mån för 8 respektive 2 Mbit/s inklusive ett fast telefonnummer.

Bredbandstelefoni innebär att telefoni går digitalt via bredbandsabonnemanget. Du behåller ditt gamla nummer och får en omvandlingsdosa du kopplar in din vanliga telefon i, sen fungerar det precis som vanligt.

I fibernätet är det betydligt billigare. Lägst paketpris för bredband (10 Mbit/s) och bredbandstelefoni har leverantören Bredband 2 (177 kr/mån) respektive Tyfon (195 kr/mån).

Per år kan du spara, jämfört med fast abonnemang och 8 Mbit bredband via kopparnätet 3804 kr/år, och 2 Mbit bredband 3084 kr/år.

Jämför du istället mot Telias paket med bredband och bredbandstelefoni i kopparnätet blir besparingen 2784 kr eller 2064 kr/år.

I räkneexemplen jämför jag visserligen den dyraste leverantören (Telia) med den billigaste i fibernätet. Har du en annan leverantör än Telia, eller vill ha en annan än de billigaste, kan du själv jämföra på www.uppsalastadsnat.se/serviceguide

Abonnemangen i fibernätet är dock nästan alltid billigare än via det gamla kopparnätet, som räkneexemplet med Tele2 i början av inlägget visar.

TV över internet
Så kallad IP-tv erbjuds idag av fyra olika operatörer i IP-Onlys nät: Com hem, Alltele, Tele2 och Viasat. Boxer, som är ny hos IP-Only, har ännu inte kommit igång med sin IP-tv, men kommer antagligen att göra det under våren.

Priserna varierar från 89 till 519 kr/mån beroende på storleken på kanalpaket. Men det finns andra sätt att titta på tv över internet. SVT Play är exempelvis gratis, och där kan man både se SVT-kanalerna direkt eller de flesta program i efterhand.

Det finns också betaltjänster som MagineTV, som strömmar kanalerna över internet – till din dator, mobil, surfplatta eller smarta tv. 7 kanaler får du gratis, 35 till får du om du betalar 159 kr/mån.

Det går till och med att få en ”dum” tv smart för runt 300 kronor genom att köpa en ”sticka” från Google som heter Chromecast. Den kopplar man in i tv:ns HDMI-ingång och ansluter till sitt trådlösa nätverk. Sen styr man den från sin mobil eller platta. Både Magine och SVT Play fungerar via Chromecast.

Beroende på vad du betalar idag och hur många kanaler du behöver kan det finns mycket att spara på tv över internet, eller IP-tv. Tänk på att om flera i hushållet vill titta på denna typ av strömmande tjänster samtidigt så krävs det ett snabbt bredbandsabonnemang – 10 mbit KAN räcka, men med 100 Mbit/s är man på den säkra sidan.

/Anders Nyman, Börje-Net

P.S. Jag repriserar också resonemanget vi tog upp på det första informationsmötet:

Varför ska man investera i ett fibernät?
– Fiber är överlägset snabbt och ger möjlighet till framtida tjänster exempelvis dagens ADSL eller mobil bredband inte klarar av.
– Fiber ger dig – med rätt stor säkerhet – lägre månadskostnader på de tjänster du har idag.
– Fiber ökar värdet på din fastighet, vilket bland annat två mäklare med fastigheter till salu i Börje kunde berätta om.


Publicerat

i

av

Etiketter: