Uppdaterad information om tidsplan och start för nätet

Hej alla medlemmar i Börje-Net!

Vi får börja med att be om ursäkt för bristen på information. Vi har själva förgäves kämpat med att få information angående tidsplanen från våra underentreprenörer, något som visat sig vara svårt. Vi borde ha skickat ut information till er medlemmar långt tidigare, men vi har hela tiden lovats att vi själva skulle få den nödvändiga informationen ”inom kort”.

För att börja med det viktigaste: Ja, starten på nätet är försenat. Vi hade sedan början av året målet att allt skulle vara igång till julen, men det har visat sig inte hålla.

Den största anledningen till det är att den tidsplan vi fick från Bynet vad gäller blåsningen vi fick i slutet av sommaren – att det skulle ta sex veckor att blåsa _hela_ nätet – inte visat sig stämma alls. Istället för fullt manskap har bara två man från Bynets underleverantör Top Fibre sysslat med att blåsa fiber sedan slutet av oktober fram till början av december, dessutom med uppehåll varannan vecka.

En annan orsak till förseningen är att projekteringen och dimensioneringen av nätet dragit ut på tiden. Att vi har rätt mängd fiber i de olika delarna i nätet är oerhört viktigt, så att vi har kapacitet nog att ansluta de som önskar i framtiden. Förseningen beror dels på att nätet växt från det vi först planerade, men också mycket på grund av att vi inte fått nödvändig information och support från underentreprenören.

Ytterligare en orsak är också tyvärr att ett antal medlemmar inte skött sina åtaganden. Det handlar bland annat om skarvar i tomtgräns som inte varit utförda av instruktionen, med resultat att fibern fastnat och vi fått gräva upp slangen och göra om och göra rätt. Men, det handlar också om att en del medlemmar helt enkelt inte grävt ner eller anslutit någon slang eller fastighetsbox alls.

När är då fibernätet klart att tas i drift? Nu kommer allt arbete från underentreprenörerna ligga nere fram till jul och över nyår. Men vår bästa uppskattning i det här läget, om Bynet och fiberblåsarna håller vad de sagt, är att det tar januari ut att blåsa och svetsa all fiber. Parallellt med det ska inomhusdosorna installeras och testas. Vi tror, tillsammans med vår kommunikationsoperatör Zitius, att det kan vara klart till slutet av februari.

Vad gäller ekonomin ser det åtminstone bättre ut. Grävningen är slutförd, och vi har sparat rätt stora belopp på att köpa begagnade noder, både huvudnoden och tre undernoder. Tack vare extranoderna kan vi också hålla ner fiberkostnaderna.

Vi har inte fått några uppdaterade kalkyler på vad själva fibern kommer att kosta, men det bör finnas tillräcklig marginal för att kalkylen på 16.000 kronor per anslutning kommer att hålla.

Återigen, vi ber om ursäkt för både den tidigare bristen på information och bristen på en konkret tidsplan nu. Sett på fibernätets livslängd är förstås ett par månaders försening inte särskilt mycket, men det är surt att vi inte kunde hålla löftet om Kalle Anka via fiber. Även om förseningarna under hösten lett till att vi får ett nät som är bättre rustat för framtiden än vi tidigare tänkt.

Tittar vi på våra grannar – i Jumkil, Oxsätra-Åkerlänna och på andra håll – så har de fibernäten inte ens börjat grävas. Tack vare att vi var oerhört snabba ur startblocken i slutet på 2014 kunde vi få de stödpengar som fanns kvar då, istället för att behöva vänta ytterligare ett år på beslut inom det nya stödsystemet, som ännu inte kommit igång. Vi hoppas att ni är glada över det, istället för ledsna över förseningen nu.

Vi återkommer med mer konkret information om tidsplanen så fort vi själva vet.

God jul,

önskar styrelserna i Börje-Net Väst och Börje-Net Öst


Publicerat

i

av

Etiketter: