I drift! (uppdaterad!)

patchat

Nu är Börje-Net i drift! Under onsdagen patchades de flesta medlemmarna in i våra fem noder och fick grönt ljus i sina medieomvandlare.

Enligt vår kommunikationsoperatör Zitius återstår runt 50 anslutningar att patcha in i noderna, på grund av en del oklarheter. De jobbar på listorna tillsammans med Top fibre, som blåste och svetsade nätet. Tyvärr verkar det som att det arbetet inte kommer bli klart förrän på måndag. Istället håller vi i styrelsen på att se om vi har möjlighet att lösa några av oklarheterna själva, och patcha upp i noderna. Om vi når i mål med det är oklart.

Dessutom saknar runt 40 medlemmar medieomvandlare, på grund av att de som skulle installera den gått i konkurs (!). Vi fick under fredagseftermiddagen hem tre kartonger och hade tänkt försöka installera dem nu under helgen. Men hos första medlemmen visade det sig att vi fått fel kontakter, som inte passade till våra fiberkablar. Med andra ord, och det är trist att behöva säga det, så kommer det att dröja till nästa vecka innan medieomvandlarna kan installeras. Efter att ha dunkat våra huvuden i väggen över natten kontaktade vi vår lokala fiberlangare på lördagsmorgonen, som kunde hämta skarvkontakter med rätt format. Ett antal har fått installerat under lördagen.

Har du valt Öppen fiber kan du, om anslutningen är uppe, gå in på qmarket.se och välja leverantör och abonnemang.

Har du valt Boxers gruppavtal ska routrar och tv-boxar ha skickats ut via post till dig, och alla abonnemang ska vara aktiva. Har du inte fått någon av – hör av dig!

Har du valt Telias gruppavtal? Har du inte redan hämtat ut din router och tv-box från oss, och fyllt i Telias aktiveringspapper, kan du göra det i Teliabutiken på Bredgränd 5 i stan. Nämn att det gäller Börje-Net, och prata gärna med Sandra Bergström var här ute och informerade.

*Felrapporter*
Fel adress: Under slutet av veckan har flera felrapporter kommit in från er medlemmar. Bland annat så står det hos vissa fel gatuadress när de går in på Qmarket. Ett antal sådana missar ska ha åtgärdas av Zitius under fredagen, men fortfarande tycks vissa återstå. Fel adress tycks också kunna medföra att abonnemang och tjänster inte aktiveras som de ska. Fungerar inte ditt abonnemang, dubbelkolla om det är rätt adress på Qmarket och rapportera till anders@borje.net!

Abonnemang ej aktiva: Både för vissa av Telias och Boxers gruppavtal, samt enstaka rapporter för beställningar i det öppna nätet, så har tjänsterna inte kommit igång. Zitius meddelar att de manuellt gått igenom och tvingat igenom aktiveringar i sitt system under dagen. På eftermiddagen skulle till exempel alla Telias gruppavtal nu ha fungerande bredband enligt Zitius, och tv-tjänster och telefoni skulle följa. Flera medlemmar rapporterar också att tjänster kommit igång.

Telias gruppavtal ej aktiverat av kund: Ett tiotal medlemmar som tecknat Telias gruppavtal har ännu inte hämtat ut sina routrar och tv-boxar. Då fungerar förstås inte anslutningen. I samband med uthämtningen har medlemmarna också fyllt i en blankett eller en lista hos Telia för att aktivera sitt abonnemang, beställa extratjänster med mera. Har du hämtat ut din router men missat att fylla i aktiveringen fungerar inte dina tjänster.

Skadad inomhusfiber: I flera fall har den som installerat medieomvandlare, innedosan, böjd fiberkabeln så mycket att den skadats. Det kan vara en orsak till att anslutningen inte fungerar utan bara blinkar blått. Vi har fått listor på de kunder vars medieomvandlare inte har kontakt med noderna och håller på att gå igenom för att se om det beror på oinstallerad medieomvandlare eller något annat (som skadad fiber).

Blå blink: Hittills har 7 medlemmar i väst och 34 (!) i öst rapporterat att medieomvandlaren inte får kontakt med nätet, dvs står och blinkar blått. I inget av fallen har det berott på att fibern inte varit patchad i noden, så det ligger nära till hans att misstänka att inomhusfibern är skadad. Har du blå blink, anmäl det i tråden i Facebook-gruppen eller direkt till anders@borje.net.

/Styrelsen – som just nu lägger de flesta av dygnets timmar på att försöka få upp nätet för alla medlemmar.

26 reaktioner på ”I drift! (uppdaterad!)”

 1. Det står att Boxers nät är aktiverat. Jag kommer bara in på Q Market, övriga sajter kommer jag inte åt. Ska det vara så fram till söndag kanske?

  Anders

 2. Hej,

  jag har valt Boxers gruppavtal och på er hemsida står det
  ”Har du valt Boxers gruppavtal ska routrar och tv-boxar ha skickats ut via post till dig, och alla abonnemang ska vara aktiva. Har du inte fått någon av – hör av dig!”
  Mitt abonnemang är inte aktiverat, jag kommer till qmarket men sen är det stop.
  När kommer Boxers gruppavtal att börja fungera, jag har sagt upp bredband och telefoni från 1 maj.

 3. Bra kämpat från alla er som jag förstår har fått lägga otroligt mycket tid på detta!
  Sitter här och håller tummarna för att min fiber inte blivit patchad än, så jag ska slippa dra och svetsa om min fiber.

 4. Blinkande blått trots att vi fått sms om att tjänsten är aktiverad. Mångsbo 12

 5. Blinkar blå hos oss i Börje gränby… 1 maj snart. Blir att leka med kottar och pinnar för snart är det svart.

 6. Blinkar blått här i Börje-Gränby 133 också. Hoppas som ovanstående att det inte är patchat än?

 7. Hade blått fast sken och grönt ljus i förrgår kväll. Skulle prova igår och nu är det blåblink Ströbylund 102 🙁

   1. Ja, fast blått sken. Datorn hittar Boxer och får bra signal, men säger ”No internet”

 8. Fungerar inte hos oss, Alsta Myrtorp 103, är vi med på listan över opatchade eller ska vi felsöka på annat sätt?

  1. Inte opatchad vad jag minns på rak arm, vi får kolla upp vad det kan vara för fel. Du behöver inte göra något.

 9. En kommentar till er som valt Boxer och ska portera ett fast telefonnummer (från t.ex. Telia). Boxer verkar ha haft väldigt dålig koll på proceduren för att kunna behålla sitt gamla nummer. De har hävdat att man ska säga upp abonnemanget hos Telia först, och att Boxer sen har ett par dagar på sig att ”lägga beslag på det gamla numret”. Det finns då en defnitiv risk att man förlorar sitt telefonnummer. Enligt Post- och Telestyrelsen är det inte så det ska gå till. Efter en del tjatande gäller nu följande för mig: Boxer kommer att ta över mitt nummer nästa fredag, och först därefter ska jag säga upp mitt (då nummerlösa) Teliaabonnemang. Hoppas inte ni andra tappar era fasta nummer vid övergången.

  1. Jag kan också upplysa om att när du ska välja TV-kanaler till ditt Flex8-abonnemang så måste du tyvärr ringa Boxers kundtjänst. Det går inte att skapa individuella ”Mina sidor” på Boxers hemsida eftersom ägaren av avtalet är Börje-Net.

   Det finns ett ”specialnummer” som går till de som administrerar gruppavtalen, 0771-737475, och då kan de byta/välja TV-kanaler åt dig (och hjälpa till med andra frågeställningar.)

   1. Numera kan jag välja mina flex8 kanaler via boxers hemsida via ”Mina sidor”.

   2. Arne Jung har kommenterat att ”Mina sidor” funkar, och ser man på, trots information om att det inte skulle gå när det var gruppavtal har Boxer tydligen ändrat sig. Även jag kan skapa konto på ”Mina sidor”. Så då behöver vi Boxerabonnenter inte ringa 0771-737475 för den saken i vart fall. Tack Arne för informationen.

 10. Först den 11:e kom vårt internet igång efter strul med brist på IP-adresser (!) och tekniska problem hos Boxer och Zitius. När jag sedan skulle installera TV-boxen hittade den 0 kanaler. Boxer hade inte kopplat in oss! Det är uppenbart att Boxer har startat detta utan att ha en organisation som klarar av det. I brev fick vi t. ex. veta att vi skulle få samtliga kanaler i två veckor, vilket vi inte fått etc etc. Tycker att vi som inte fått det vi beställt av Boxer ska kräva ordentlig kompensation!

  1. Ja, Boxer har nog inte haft allting på plats innan de erbjöd sina tjänster via fiber. Som jag skrev tidigare informerades jag om att telefonen skulle kopplas över den 6/5 och jodå, den gamla telefonen slutade funka, men idag, den 13/5, fungerar fortfarande inte telefoni via Boxer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *