Fiber eller mobilt bredband?

Varför ska man skaffa fiberanslutning när man har utmärkt hastighet via mobilt bredband? Det är en fråga vi fått flera gånger.

Jag brukar svara med att mobilabonnemangen alltid har begränsningar i hur mycket data man får ladda ned varje månad. Visst kan det gå fort om man bor så att man har 4G-täckning, men vad gör det om hastigheten stryps när man förbrukat sin surfpott?

Dagens Nyheter skrev i förra veckan om problemet med små surfpotter:

”DN visade för drygt ett år sedan att surfpotterna i mobilabonnemangen inte räcker särskilt långt. Den som har ett abonnemang med 4 GB datamängd kan till exempel endast titta på exempelvis SVT Play i tre timmar innan hela månadsransonen tagit slut. Man kan visserligen köpa till mer surf, men det kan bli ganska dyrt.”, skriver tidningen.

Och vidare:

”Hos den oberoende konsumentrådgivningen Telekområdgivarna är just mobila abonnemang det område där flest konsumenter är missnöjda. Det kan handla om dålig täckning, dålig hastighet eller snålt tilltagna surfpotter.

– Det förekommer till exempel att säljare säljer mobilt bredband som ett substitut till fast bredband, men eftersom datamängden är begränsad så blir kunderna missnöjda. Detta problem har dock minskat på senare tid, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.”

I artikeln nämns visserligen att Tele2 nu höjt sina surfpotter. För den som tittar på Netflix, lyssnar på webbradio eller liknande så tar dock nöjet snabbt slut ändå. Och Telia tycker att man också ska ha annat bredband:

”På Telia ser man mobilt bredband som ett komplement till det fasta bredbandet.

– Behovet av bandbredd kommer att fortsätta att öka, men mobilnätet kan inte ensamt möta upp mot den efterfrågan, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig på Telia.”

Tänk alltså på ovanstående om du funderar på att tacka nej till fibern på grund av att du är nöjd med ditt mobila bredband idag. Ingen vet hur priser och surfpotter kommer att ändras i framtiden. Säkert lär dock vara att en fast internetanslutning är enda sättet att få obegränsad datatrafik även i framtiden.

/Anders Nyman


Publicerat

i

av

Etiketter: